Bestill time

Det er ikke bare enkelt å være menneske

Kunsten å være menneske

Tanker rundt Personlig Utvikling

Noen ganger kan vi ønske å forbedre noen sider ved oss selv eller livet.

Eller så kan vi møte på ulike utfordringer: stadige krangler med partneren hjemme, ubehagelige konflikter på jobb, lav selvtillit, mindreverdighetsfølelse, frykt for å bli avslørt som den bedrager vi noen ganger føler oss som, gamle verkende sår som fortsatt begrenser livsutfoldelsen...  

Sykefravær er i urovekkende økende grad forårsaket av psykiske plager. Det er gjerne en glidende skala fra dagligdagse normale plager til mer lidelsespreg, som fra bekymring til angst, eller mellom nedstemthet og depresjon. Andre plagsomme situasjoner kan være at en litt for ofte blir sint, ikke kommer ut av en sorg, føler seg stresset, ensom og utenfor, sover dårlig. Noen ganger kan til og med tanker om flukt eller selvmord dukke opp.

Ofte kan det føles som det ikke finnes noen utvei, intet håp om bedre tider.

Muligheter

Heldigvis finnes det mange muligheter for å forsøke å mestre og bedre disse situasjonene. Noen ganger er det lett og enkelt, andre ganger krever det tid og innsatsvilje.   

Det kan ofte hjelpe å snakke med en nær venn eller et familiemedlem. En lystbetont eller meningsfylt aktivitet kan også løfte humøret, selv om det noen ganger bare er for en stund.

Profesjonell hjelp

Når ting vedvarer over tid  eller du ikke finner ut av det på egen hånd, er det på tide å søke profesjonell hjelp. Å be om støtte er et tegn på styrke, det krever mot og en viss grad av selvinnsikt. Merk deg det, og la ingen overbevise deg om det motsatte! Det er også slik at akkurat slik som at vi mennesker er forskjellige, har vi også preferanser når det kommer til tilnærminger. 

Personlig utvikling kan handle om mental helse, privatlivet, arbeidslivet, forhold til andre, indre eller ytre liv.  Det kan også handle om å utvikle nye sider ved seg selv, det får vi komme tilbake til.

Aktuelle fagfolk en kan søke støtte fra er psykologer, men også en psykoterapeut, coach, mentor, rådgiver eller konsulent kan vise seg nyttig. Alle vi fagfolk bruker vår kunnskap og erfaring til å jobbe med og støtte mennesker som ønsker bedring på et eller flere områder i livet sitt.

Vi i MinLivskraft er psykoterapeuter og coacher. Det betyr at vi kan gå i dybden på det personlige plan og også bidra til fremtidsrettede handlingsplaner. Dette er verdifullt for menneskene vi jobber med.

Psykologer og psykoterapeuter har mye til felles. Begge jobber med psykologiske problemstillinger gjennom samtaleterapi og andre tilnærminger. Forskjellen ligger i at der psykologer kan stille medisinske diagnoser, behandle ulike lidelser og ofte dekkes av det offentlige, kan psykoterapeuter ‘ikke stille medisinske diagnoser eller love helbredelse, men de kan tilby behandling som lindrer eller demper symptomer, styrker kroppens immunforsvar eller evne til helbredelse’. Dette følger av at psykoterapeuter i Norge hører til under alternativloven[i], som de må følge.  

Psykologer har akademisk utdannelse og er autorisert helsepersonell.  Er psykologen offentlig ansatt, eller privat med avtale via DistriksPsykiatrisk Senter (DPS), gjelder egenandel og frikort for deres pasienter.  Til gjengjeld  kreves henvisninger, med egne søknadsprosesser og lang ventetid.

Hos alle andre - private psykologer, psykoterapeuter, coacher osv. - må du betale timene selv, da de ikke får dekket sine inntekter eller utgifter fra det offentlige, men du slipper ofte henvisning og lang ventetid.  

Jeg begrenser meg her til å omtale det som gjelder gestaltterapeutene og kunstpsykoterapeuten hos MinLivskraft. For begge retningene gjelder flerårig utdannelse, krav til egnethet, samt til egenterapi. Vi er erfarne terapeuter. I tillegg har vi lang livs- og jobberfaring med annen utdannelse i bunn. Vi er også organisert i hver vår fagforening med etiske og andre krav til vår virksomhet.

Hva med coach, mentor, konsulent eller rådgiver?

Kjært barn – mange navn?  Selv om disse yrkestitlene har mye felles, kan de også  forstås som benevnelser på ulike tilnærminger som en og samme person kan tilby:    

  • Coaching: bidrar til å sette mål, utvikle strategier og skape handlingsplaner. De motiverer, holder ansvarlig og gir tilbakemeldinger for å støtte klienten i ønsket retning. Stiller mange spørsmål, går ikke så dypt som psykoterapeuten.
  • Mentoring: tilbyr sin ekspertise og profesjonelle kunnskap, gjennom personlig råd, støtte og svar på spørsmål
  • Konsulting: ekspertise innen et begrenset fagområde, kommer med anbefalinger og forslag utfra sin ekspertise
  • Rådgivning: ekspertise innen flere områder, mer langsiktig enn konsulenten

Hos Min Livskraft kan vi i praksis velge å kombinere terapi og coaching, velge en, eller en om gangen, da disse tilnærmingene ofte kan henge sammen i de problemstillingene våre klienter bringer inn.  

Psykoterapi handler om å forstå og lege tidligere erfaringer, om psykiske problemer og følelsesmessig velvære, mens coaching er rettet mot fremtiden, om å sette og oppnå mål, personlig utvikling. Generelt kan vi si at coaching er rettet mot personer som har det ganske bra men som ønsker å forbedre sider av livet sitt, mens psykoterapi retter seg mot de som sliter med enkelte eller flere sider av livet. Den ene er mer handlings- og utadrettet og den andre er rettet mot forståelse av ens indre verden.  

Vårt tjenestetilbud er dermed fordelt på Individuell terapi og coaching, parterapi, kurs/workshop og foredrag

Formålet med dette arbeidet er å støtte våre klienter mot bedre livskvalitet, økt tilfredshet og mestring, samt at de får utvikle seg, vokse og modne som menneske!

Å være menneske

Å være menneske handler ikke bare om å mestre utfordringer.

Det handler om enkeltindivider som lever i fellesskap og samfunn med andre enkeltindivider.

Det handler om at vi er ulike, at hver av oss er unik, samtidig som vi kan ha fellesnevnere som forener oss.

Vi kan ha noen felles verdier og fakta, men samtidig ulik verdensanskuelse, ulik forståelse av hva det vil si å være menneske, ulike drømmer, ulike sannheter...

Vitenskap og forskning gir mange svar, om enn ikke på alt. 

Verdigrunnlag

MinLivskrafts verdigrunnlag henter vi blant annet fra psykodynamisk , eksistensiell og humanistisk psykologi:

  • C.G.Jung: Indre og ytre verdener gjenspeiler hverandre. Tillit til det ubevisste og til at mennesket kan hele seg selv innenfra.
  • F.Perl: Mennesket er en enhet bestående av kropp, sinn og sjel
  • V.Frankl: Den sentrale menneskelige motivasjonskraft er søken etter livets mening. Med frihet følger ansvar.
  • I.Yalom: Den menneskelige tilstands fire ‘gitte' er isolasjon, meningsløshet, dødelighet og frihet.

 

.... (forts. kommer)

 

 

Vennlig hilsen, Lise

MinLivskraft - Kunstpsykoterapeut


Noter:

[i] Alternativloven: Lov om alternativ behandling av sykdom mv., Lovdata.no, https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2003-06-27-64 (publisert 2003, sist endret LOV-2015-06-19-59 fra 01.07.2015, LOV-2018-06-22-76).  

... ‘kan tilby behandling som lindrer eller demper symptomer på eller følger av alvorlige lidelser, eller bivirkninger av disse, eller som har som formål å styrke kroppens immunforsvar eller evne til selvhelbredelse. For alvorlige lidelser kan hun/han tilby behandling i samarbeid med eller samforståelse med klientens lege, eller når helse- og omsorgstjenesten ikke har helbredende eller lindrende behandling å tilby klienten’.